Mitä sinä pelkäät?
Kuka pelostasi hyötyy?

Onko pelkosi aiheellista?

Pelon vastainen päivä 9.11. 2007 on Keosto - kollektiivin julistama kansainvälinen juhlapäivä.
Pelkäämme lukemattomia asioita. Pelko on luonnollista, mutta usein pelon kohde on väärä. Pelko aiheuttaa ihmisessä voimakkaan reaktion, muun muassa lamaantumista, pakenemista ja aggressiivista käytöstä. Pelon kokemista seuraava reaktio on usein irrationaalinen. Olennaiset aiheet jäävät käsittelemättä pelätessämme asioita, joita media meitä ohjaa pelkäämään.

Vieraiden asioiden pelko on tyyppiesimerkki siitä, miten pelko voi saada ihmiset käyttäytymään irrationaalisesti tavalla, joka suoraan hyödyttää jotakuta. Kouluesimerkki: presidentti Bushin hallitus tuskin olisi kyennyt aggressiiviseen ulkopolitiikkaansa ilman määrätietoista pelon lietsontaa islamilaista maailmaa ja "terrorismia" kohtaan. Suomessa poliisin oikeuksia laajennetaan ja valvontakamerat täplittävät kadunkulmia. Pelkoa lietsomalla media vaikuttaa suoraan kulutustottumuksiimme, poliittisiin valintoihimme, jopa ihmissuhteisiimme.

Pelko hylätyksi tulemisesta, pelko toimeentulon järkkymisestä, väkivallan pelko, sairauden pelko, tuntemattomien ihmisten ja asioiden pelko... Älä tunne syyllisyyttä pelostasi, mutta ota pelko omiin käsiisi - älä anna muiden käyttää sitä hyväkseen.

Kuinka juhlimme Pelon vastaista päivää?

Pelon vastainen päivä ei ole mielenosoitus, se on juhlapäivä. Emme järjestä keskitettyjä aktioita, mutta tässä muutamia vinkkejä päivän ohjelmaksi.
- Lähetä pelottavalle ihmiselle, yritykselle tai instituutiolle kirje tai kerää adressi, jossa kohteliaasti pyydät tätä olemaan vähemmän pelottava.
- Printtaa tästä lentolehtinen (pdf-muodossa) ja levitä pelottomuutta. (lisää versioita)
- Printtaa tästä juliste (jpg, 7MB), jolla iltapäivälehtien pelottavat lööpit voi korjata vähemmän pelottaviksi. (pienempi web-versio)
- Merkitse kaupungilla pelottaviksi tai pelon aiheuttamiksi kokemiasi asioita.
- Järjestä pelonvastaiset juhlat.
- Voita pelkosi, tee rohkeusteko: ystävysty ulkomaalaisen kanssa, puolusta julkisesti pedofiilia, käy katsomassa syöpäpotilasta, kerro mitä oikeasti ajattelet.

Pelottaako?
Onko sinulla kysyttävää pelosta tai pelon vastaisesta päivästä?
Soita pelkopuhelimeen!
Pelkopuhelin on avoinna Pelon vastaisena päivänä
9. 11. 2007 numerossa
044 948 8365

"Fear leads to anger.
Anger leads to hate.
Hate leads to suffering."